måndag 20 februari 2017

Gustav vasa

Gustav Vasa



Gustav Vasa brukar räkna som den som ser till att Sverige blir ett eget land. Han var också den som gjorde att vi började handla med pengar istället för att byta varor med varandra. Han gör Sverige till ett land där kungen ärver sin makt av sin pappa. Det kallas arvsrike.
Bildresultat för gustav Vasa


Gustav Vasa förändrar också kyrkan mycket då han tar makten över den och förändrar den till att vara protestantisk istället för att vara katolsk. Detta kallas reformationen.
Bildresultat för gustav vasa reformation
Gustav Vasa tog makten över kyrkan och var den förste som lät översätta bibeln till svenska, före det var den på latin


Gustav föddes ungefär 1496 och växte upp i en fin adelsfamilj. När han var ung var han under en tid gisslan hos den danske kungen och detta gjorde att han misstog danskarna och den danske kungen.


Det bröt ut krig i Sverige på 1520 talet mellan de som ville att vi skulle vara i union med Danmark och de som ville att vi skulle vara självständiga. Den dansk kungen som ville ha en union vann och bjöd in till en segerfest i Stockholm, allt bråk skulle vara förlåtet lovade han men på tredje dagen lät han halshugga 96 personer som var ledare för de som ville att Sverige skulle vara självständigt. Detta kallas Stockholms blodbad.
Bildresultat för stockholms blodbad plats
På det här torget utanför slottet i Stockholms gamla stad var blodbadet


Gustav som misstrodde danska kungen var inte med på festen utan nu blev jagad av danskarna begav sig till Dalarna för att få hjälp av dalarnas bönder i sin kamp mot Danskarna.
Bildresultat för gustav vasa talar till dalkarlarna
Den här bilden föreställer då Gustav talade med Dalkarlarna
Först misstrodde dalkarlarna Gustav men då de fick rapporter om blodbadet lät de några skidåkare jaga ikapp Gustav och berätta att de vill hjälpa honom. Detta är det skidlopp som man idag kallar Vasaloppet. Nu hade Gustav en armé och kunde börja kämpa mot danskarna.


Gustav Vasa kung

Gustav Vasa blir svensk kung 6 Juni 1523, det är därför vi har den dagen som nationaldag.
Vasa blev tvungen att låna en hel del pengar av staden Lubeck i Tyskland för att få kanonbåtar och soldater som kunde hjälpa honom att ta tillbaks Sverige, därför var Gustav till en början fattig.
Bildresultat för lubeck
Lubeck som på 1500 taler var en av Europas rikaste städer
är fortfarande en mycket vacker stad


För att få in mer pengar höjde Gustav skatterna, många blev missnöjda och en del gjorde uppror.
Bildresultat för uppror
Dalarna och småland var två områden som gjorde särskilt många uppror
Gustav bestämde sig för att ta makten över den rika svenska kyrkan och gjorde därför så att Sverige blev protestanter. Detta gav Gustav makten över kyrkan som var rik och med deras rikedomar kunde betala tillbaks de stora lånen.
Bildresultat för reformation
Det var den tyske munken Luther som kom på protestantismen som gav
Gustav chans att ta makten över kyrkans rikedomar


Gustav gifte sig tre gånger och fick elva barn, han införde att kungamakten skulle ärvas för att hjälpa sina barn att få det bra.
Bildresultat för vasa familjen
Vasa familjen var stor men dagens kungafamilj är inte släkt med dem


På äldre dagar blev Gustav väldigt rik och han ägde mer än 5000 gårdar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar